ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΚΕΑΝ

Η Εταιρεία σήμερα

Με χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει μια τεραστία γκάμα από κορυφαίας ποιότητας προϊόντα, ο όμιλος ΚΕΑΝ δραστηριοποιείτε σε διαφόρους τομείς της αγοράς τροφίμων και ποτών, εξυπηρετώντας την λιανική και χονδρική αγορά αλλά και τον τομέα εστίασης.

Σήμερα, πέραν της παραγωγής και διανομής των δικών παραδοσιακών προϊόντων ΚΕΑΝ, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε ενσωμάτωση νέων προϊόντων στον Όμιλο, μέσω των θυγατρικών εταιρειών της (KEAN Trading, KFL Logistics Ltd, Kean Food Link Ltd). Κάποια από αυτά είναι: HEINZ, , KRAFT, HP, L&P, AMOY, VITALIA, FARLEYS, CALVO – τόνος και σαλάτες, Όλυμπος χαλβάς & ταχίνι, GO TAN – νούντολς και σάλτσες, PELLITO NUTS, τα ελληνικά παγωτά ΚΡΙ-ΚΡΙ, τα ελληνικά γιαούρτια ΚΡΙ-ΚΡΙ, Λαγάκης – κατεψυγμένα ψάρια αλιεύματα, MONBAKE GROUP – Berlys,Bellsola, Orio, EUROFRITS, VIČIŪNAI GROUP κ.ά.

Τα προϊόντα KEAN έχουν παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες , ενώ η παραγωγική δυνατότητα μπορεί να προσφέρει συνεργασία και στις υπηρεσίες συσκευασίας.

Η 70χρονη πορεία της ΚΕΑΝ δεν είναι τυχαία. Σηματοδοτεί τη δυναμική παρουσία της εταιρείας στο παρόν και προδιαγράφει την επιτυχή της πορεία στο μέλλον. Η ΚΕΑΝ έχει καθιερωθεί ως ένας καλός και σωστός εργοδότης, συνεργάτης, ανταγωνιστής, πελάτης, και έχει αποδείξει με έργα την ιδιαίτερη ευαισθησία της στην κοινωνία, τα παιδιά, το περιβάλλον. Η μεγάλη εξαγωγική της δραστηριότητα και η διαχρονική της συμβολή στην αγροτική ανάπτυξη και την οικονομία της Κύπρου την έχουν αναδείξει σε σημείο αναφοράς κυπριακού επιχειρείν.

Όσον αφορά στους μελλοντικούς σχεδιασμούς της, η ΚΕΑΝ εφαρμόζει προγράμματα για την ενίσχυση της παρουσίας της στην αγορά, προωθώντας ποιοτικά προϊόντα με βάση τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα, ενώ συνδυάζει την έρευνα αγοράς και τη δημιουργική σκέψη για να κρατήσει το brand μοντέρνο και ανταγωνιστικό και τα προϊόντα πάντα δημοφιλή, τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς.

Η Ιστορία μας

Tο 1949, ο Τάκης Χριστοδούλου, ένας πρωτοπόρος νεαρός χημικός με εξειδικευμένο ενδιαφέρον  στον τομέα της επεξεργασίας φρούτων, ίδρυσε την KEA, την Κυπριακή Εταιρεία Αναψυκτικών, με σκοπό την αξιοποίηση των χυμών, αιθέριων ελαίων και άλλων φυσικών συστατικών που προκύπτουν από τη διαδικασία χυμοποίησης φρέσκων εσπεριδοειδών. Στη συνέχεια τα συστατικά αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ποτά, αρώματα και καλλυντικά. Βασικά υλικά ήταν τα αρωματικά βότανα της κυπριακής υπαίθρου και οι ώριμες ποικιλίες των εσπεριδοειδών του νησιού.

Για την αποφυγή σύγχυσης με άλλη εταιρεία με παρόμοιο όνομα, το 1951 η εταιρεία μετονομάστηκε σε ΚΕΑΝ.

Ο Τάκης Χριστοδούλου τελειοποίησε τη διαδικασία χυμοποίησης, βασισμένος στη συνεχή μελέτη και τη γνώση του σωστού τρόπου επεξεργασίας του καρπού κατά τη διάρκεια των σταδίων της ανάπτυξης, της καλλιέργειας και της τεχνικής της χυμοποίησης και θέτοντας τους κανόνες για τη φυσική διατήρηση και την αποθήκευση του συμπυκνωμένου χυμού. Με αυτό τον τρόπο δημιούργησε τα υψηλά πρότυπα και το «μυστικό» των αναψυκτικών της ΚΕΑΝ. Η εκπληκτική φρουτώδης γεύση του προϊόντος βασίζεται στην αυθεντική γεύση και την ποιότητα του χυμού με όλα τα φυσικά χαρακτηριστικά της υφής, του αρώματος, του χρώματος και των βιταμινών του φρέσκου φρούτου.

Η ντόπια παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων εξαιρετικών ποικιλιών εσπεριδοειδών και η εξειδικευμένη γνώση της επεξεργασίας τους, έδωσε αμέσως το έναυσμα για μεγάλης κλίμακας παρασκευή ποικιλίας ποτών από πορτοκάλι, λεμόνι και μανταρίνι με υψηλή περιεκτικότητα χυμού. Η φυσική ποιότητα του φρούτου, οι ιδιαιτερότητες της κάθε γεύσης και η προσεκτική επεξεργασία τόσο ευαίσθητων φρούτων έδινε την καλύτερη εγγύηση για τη γεύση του τελικού προϊόντος.

Τα πρώτα ποτά που παρασκευάστηκαν το 1949 ήταν τα σκουός (πορτοκάλι, λεμόνι, αμύγδαλο και βύσσινο) με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, που συντηρούσε το προϊόν. Τα προϊόντα  ΚΕΑ ενθουσίασαν το κοινό, η ζήτηση ήταν θεαματική και η πίεση για αυξημένη παραγωγή έντονη.

Μετά την αλλαγή τοποθεσίας δύο φορές στη Λεμεσό, το 1951 άρχισε να κατασκευάζεται το εργοστάσιο της ΚΕΑΝ το οποίο ολοκληρώθηκε το 1956 και αποτελεί μέχρι σήμερα ένα ορόσημο με θέα τη θάλασσα της Λεμεσού. Το εργοστάσιο μέχρι και σήμερα, απλώνεται σε περισσότερα από 40 στρέμματα ανατολικά της Λεμεσού, μπροστά στη θάλασσα, 10 χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι και 20 χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή καλλιέργειας φρούτων. Τα δύο εντυπωσιακά γιγαντιαία μπουκάλια από μωσαϊκό που φρουρούν την πύλη βρίσκονται ακόμα εκεί περήφανα, τονίζοντας την παρουσία του εργοστασίου με την Art Deco πρόσοψη του.

Η ΚΕΑΝ μετατράπηκε σε μια μεγάλη και σύγχρονη μονάδα παραγωγής με το όνομα ΚΕΑΝ να κυριαρχεί στα αναψυκτικά φρούτου και να ανταγωνίζεται  σε προτίμηση  τα ξένα. Σύντομα προέκυψε η ανάγκη να προστεθούν νέα προϊόντα στο χαρτοφυλάκιό της. Όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία παραγωγής και διανομής της Pepsi Cola, ιδρύθηκε η εταιρεία «Λουκάς και Χριστοδούλου», το 1959, για να αναλάβει την εμφιάλωση της Pepsi Cola στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΚΕΑΝ. Η  νέα συνεργασία είχε κάτω από την ομπρέλα της τα  προϊόντα των δύο εμπορικών σημάτων μέχρι το 1972.

Η KEAN Soft Drinks Ltd συνέχισε την παράδοσή της με το δικό της εμπορικό σήμα και απέκτησε και τις  νέες συνεργασίες με άδειες εμφιάλωσης των Canada Dry, Nichols International (Vimto), UK και Royal Crown Cola, USA.

Κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, όταν οι περισσότερες καλλιέργειες  εσπεριδοειδών  χάθηκαν μαζί με το 37% της κυπριακής γης, το ένστικτο επιβίωσης του ιδρυτή εντόπισε νέες προοπτικές εξαγωγής προϊόντων που δε βασίζονται αποκλειστικά σε αυτές τις πρώτες ύλες, στις χώρες της Εγγύς και Άπω Ανατολής. Η εταιρεία, παρόλο που έχασε και ένα σημαντικό μέρος των οχημάτων μεταφοράς, των ψυγείων και των λογαριασμών της, κατάφερε να επιβιώσει και να επανακτήσει τις δυνάμεις της.

Το 1981 ήταν ένας ακρογωνιαίος λίθος για την ΚΕΑΝ. Η εταιρεία πήρε την στρατηγική απόφαση να προχωρήσει σε καινοτόμα προϊόντα και συσκευασίες και επένδυσε σε σύγχρονα μηχανήματα συσκευασίας χυμών σε χαρτί  Tetra Pak. Αυτό ήταν ένα αποφασιστικό βήμα, καθώς η ΚΕΑΝ έγινε η πρώτη εταιρεία στην Κύπρο και ανάμεσα στις πολύ λίγες στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο που είχαν προβεί σε μια τέτοια επένδυση. Ο συνδυασμός της γνώσης του τρόπου επεξεργασίας των καλύτερων φυσικών πρώτων υλών, μαζί με την καλύτερη ποιότητα του τελικού προϊόντος, καθώς την τελευταία τεχνολογία συσκευασίας, οδήγησαν το εμπορικό σήμα της KEAN σε ηγετική θέση στους χυμούς και τα φρουτοποτά.

Διατηρώντας την επιτυχημένη πορεία και την καινοτόμο στρατηγική της, η KEAN συνεχίζει να επενδύει στην υποδομή της χυμοποίησης ώστε να αναπτυχθούν καινούρια προϊόντα, γεύσεις και συσκευασίες Οι παράγοντες αυτοί συνεχίζουν να δίνουν στην εταιρεία την κατεύθυνση και τη δύναμη να αναπτυχθεί περαιτέρω.

 

ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

(άρθρο της Cyprus Weekly)

Ο Τάκης Χριστοδούλου, ο ιδρυτής της ΚΕΑΝ, που πέθανε αυτό το μήνα στη Λεμεσό, ήταν ένας ασυνήθιστος Κύπριος και πάντα έδινε μικρή βαρύτητα στα επιτεύγματά του.

Στο βιογραφικό του, που εμφανίζεται  στις ελληνοκυπριακές εφημερίδες, παραλείπεται κατά τη γνώμη μου η σημαντική συμβολή του Τάκη Χριστοδούλου στις προσπάθειες των Συμμάχων για την καταπολέμηση του Χίτλερ, των Ναζί και των Φασιστών στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Στρατάρχης Montgomery πολεμούσε ηρωικά στη Σαχάρα για να εμποδίσει τον Rommel να προχωρήσει προς Αλεξάνδρεια.

Ο Rommel είχε το πλεονέκτημα των Volkswagen, που μπορούσαν να τρέξουν στην έρημο χωρίς την ανάγκη για  νερό για την ψύξη των κινητήρων. Ο Montgomery στηρίχθηκε στα κυπριακά γαϊδούρια, τα οποία αποτελούσαν μέρος του κυπριακού τάγματος και της συμβολής του νησιού στον πόλεμο.

Ο Monty, όπως ήταν γνωστός, θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα αν ανανέωνε την ευφυή στρατηγική του με ένα ή δύο gin & tonic, αλλά πώς θα μπορούσε κανείς να φέρει gin & tonic στο Ελ Αλαμέιν και στη Σαχάρα από το Λονδίνο; Η Μάγχη ήταν γεμάτη σκάφη U, το ίδιο και η Μεσόγειος, από το Γιβραλτάρ στην Κρήτη.

Δεν υπήρχε τρόπος. Η εφευρετικότητα του Τάκη Χριστοδούλου, ενός προσοντούχου χημικού, κινητοποιήθηκε. Το τόνικ ήταν εύκολο. Αραίωσε κινίνη με ανθρακούχο νερό από τις Πλάτρες, μια πρέζα από ζάχαρη και αέριο για τις φυσαλίδες. Το τζιν ήταν πιο δύσκολο. Ο Τάκης απέσταξε για δεύτερη φορά ζιβανία σε καθαρό eau de vie με μια καλή βάση 43%, όπως πίστευε, για ένα ξηρό τζιν, αλλά τότε το πιο σημαντικό δεν ήταν γνωστό στην Κύπρο. Το ανακάλυψε!  Έκανε μεγάλες βόλτες, κουβαλώντας καλάθια στην τότε παρθένα χερσόνησο του Ακάμα και συλλέγοντας μούρα από ένα δέντρο που ονομάζεται Αόρατος. Ο  Αόρατος είναι το δέντρο που παράγει αρωματικά μούρα αρκεύθου σε δύο χρώματα.

Το τζιν του Monty παρασκευάστηκε στη Λεμεσό, φορτώθηκε σε ένα καΐκι για την Αλεξάνδρεια και στη συνέχεια σε γαϊδούρια που έφθασαν σύντομα στην έδρα του Στρατάρχη στη Σαχάρα. Ήταν σαν βάλσαμο για τον Monty.

Ο στρατάρχης Rommel νικήθηκε. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους για τον πόλεμο. Ο Χίτλερ δεν είδε ποτέ την Αλεξάνδρεια. Η νίκη ήταν δική μας.

Και αυτός είναι ο φόρος τιμής μου σε έναν καλό φίλο, ένα πραγματικό Κύπριο, τον αείμνηστο Τάκη Χριστοδούλου.

Άρθρο του Γιώργου Λανίτη στη «Cyprus Weekly» –  24.04.1998

Παραγωγή

Με τη δύναμη της παράδοσης, της πείρας και της τεχνογνωσίας, με υποστήριξη από τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και μέσα ποιοτικό έλεγχο σε κάθε στάδιο παραγωγής, η ΚΕΑΝ προσφέρει προϊόντα υψηλών προδιαγραφών, αναγνωρισμένα για την ποιότητα και τη φυσική τους γεύση.

Το εργοστάσιο στη Λεμεσό αποτελεί τη μεγαλύτερη  μεταποιητική μονάδα της Κύπρου , αγοράζει και χυμοποιεί γύρω στους 18,000 τόνους κυπριακών εσπεριδοειδών.

Χυμοποίηση

  1. Λόγω της παραδοσιακής σχέσης της με τον αγροτικό κόσμο, η KEAN διασφαλίζει την επιλογή προσοντούχων προμηθευτών για όλες τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί.
  2. H KEAN δουλεύει στενά με τους καλλιεργητές για να ελέγχει τις διαδικασίες ανάπτυξης των εσπεριδοειδών και της ωρίμανσης των φρούτων, ενώ βρίσκονται ακόμα πάνω στα δέντρα στις περιοχές όπου καλλιεργούνται. Δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα του τελικού προϊόντος, η ΚΕΑΝ επιλέγει τα καλύτερα φρούτα από φυτείες με εγκεκριμένες περιβαλλοντικές πρακτικές.
  3. Η χυμοποίηση είναι εξαιρετικά ακριβής καθώς μόνο σωστή επεξεργασία μπορούν τα φρούτα να διατηρήσουν την ποιότητα τους και την αρχική τους θρεπτική αξία. Στη συνέχεια ο χυμός συμπυκνώνεται προσεκτικά και συσκευάζεται μαζικά σε ειδικά επενδυμένα βαρέλια. Η διαδικασία συντήρησης γίνεται σε περιβάλλον χαμηλής θερμοκρασίας, χωρίς έκθεση στον ήλιο ώστε η ποιότητα του χυμού να μην μεταβάλλεται ούτε σε αυτό το στάδιο.
  4. Γίνεται επεξεργασία και καθαρισμός των αιθέριων ελαίων κατά τη διαδικασία χυμοποίησης.
  5. Συλλέγονται οι φλούδες των φρούτων για να χρησιμοποιηθούν ως πηγή βιταμίνης C σε ζωοτροφές και λιπάσματα.

Αναψυκτικά

Το γυάλινο μπουκάλι ήταν  η πιο παραδοσιακή συσκευασία των αναψυκτικών της KEAN. Έχει ένα μοναδικό σχήμα με τρία δακτυλίδια στο κέντρο και μπορεί να επιστραφεί στον χώρο πώλησης μετά την κατανάλωση του αναψυκτικού. Σήμερα το γυαλί αντικαταστάθηκε από το το πλαστικό  PET

Η σήραγγα παστερίωσης της γραμμής του αλουμινένιου κουτιού επιτρέπει στα προϊόντα να παστεριωθούν αντί να συντηρηθούν. Τα αναψυκτικά της πορτοκαλάδας, λεμονάδας και μανταρινάδας δεν έχουν καθόλου συντηρητικά, γεγονός που τα κάνει μοναδικά αλλά και μια υγιεινή επιλογή για τον απαιτητικό καταναλωτή.

Η τελευταία εξέλιξη στα μπουκάλια, η συσκευασία PET, που βγαίνει σε πολλά μεγέθη και σχήματα, αφού γεμίσει σε μεγάλες ταχύτητες, μπορεί να καλυφθεί ολόκληρη με κάλυμμα ακριβείας που επιτρέπει στο μπουκάλι να αποκτήσει μια ολοκαίνουρια εμφάνιση. Τα ολόσωμα καλύμματα προστατεύουν το περιεχόμενο από τον ήλιο και προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες για σχεδιασμό της εικόνας του μπουκαλιού.

Tetra Pak

Η διαδικασία εγκυτίωσης των χυμών  είναι μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία λόγω της φύσης των προϊόντων και των αναγκών παστερίωσης και αποστείρωσης  που διατηρούν τους χυμούς χωρίς καμία πρόσθεση συντηρητικών.  .  Όλοι οι κανονισμοί του συστήματος HACCP τηρούνται αυστηρά σε αυτή την κλειστή περιοχή παραγωγής.

Τα μεγέθη κυμαίνονται από 250 ml και  1 λίτρο. Όλες οι γραμμές είναι πλήρως αυτοματοποιημένες με πλήρη βοηθητικό εξοπλισμό για καλαμάκια, πώματα και πολύ-συσκευασίες.

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΑΝΙΙΤΑ KIDS CLUB

Το ΚΕΑΝΙΤΑ Kids Club με 16,000 μέλη αποτελεί το μεγαλύτερο οργανωμένο παιδικό Club στην Κύπρο και προσφέρει ποικίλες δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας των παιδιών!